Ideje za uređenje male kuhinje

17 Aprila, 2021

Neovisno da li je kuhinja male površine ili je pak nešto veća, ona predstavlja srce doma i izvor topline. Kuhinja je mjesto koje koriste svi ukućani, te vrlo često predstavlja i mjesto okupljanja cijele porodice. Kao takva neophodno je da bude funkcionalna, kvalitetna i lijepog izgleda. Ono što želimo istaći je da dobar dizajn ne mora biti rezervisan samo za velike kuhinje. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za uređenje male kuhinje, jer često nailazimo na poteškoće kada se radi o uređenju manjeg prostora.

Materijali

Kod uređenja male kuhinje bitnu ulogu igra odabir kuhinjskih elemenata, radne površine, materijala i boje. Dobra ideja je poigrati se materijalima, pa tako birati materijale sa teksturama kao što su drvo, mramor, kamen i tako dalje. U našoj galeriji možete pogledati male kuhinje izrađene upravo od ovakvih materijala, koji osim što mali prostor čine zanimljivim, daju još jednu dublju dimenziju cijelokupnom interijeru.

Boje 

Kada je riječ o bojama, činjenica je da svjetlije boje prostor čine vizuelno većim, prostranijim, što ne znači da se tamnije boje ne mogu idealno uklopiti. U 2021. godini tamnije boje u kuhinji će ionako biti jedan od trendova za uređenje doma, dok one nešto svjetlije ostavljamo po strani. Boje koje će dominirati su pastelni tonovi, zatim nijanse zelene i plave. Ono što će u elegantnu kuhinju pastelnih boja unijeti toplinu jeste trag prirode-drvo, pa će se drvene površine idealno uklopiti. Međutim,  služeći se dugogodišnjim iskustvom, mnogi vlasnici biraju nijanse svjetlijih tonova za sebe. Ali takve nijanse ističu uz kontrast između boje elemenata i radne površine, zanimljivim dekorom i pločama od kaljenog stakla zanimljivih boja umjesto klasičnih pločica, koje je pri tom vrlo lako i jednostavno za održavanje. Na ovaj način u malu kuhinju unosi se toplina, vedrina i unikatnost.

Funkcionalnost na prvom mjestu!

Moderna, elegantna kuhinja zapanjujućeg dizajna ne znači mnogo ukoliko nije funkcionalna, odnosno ako ne sadrži dovoljno radne površine i prostora za odlaganje posuđa, namirnica i ostalih stvari koje rado držimo u kuhinji. Bez obzira na površinu koju imate na raspolaganju uz dobrog arhitektu i dizajnera vaš san da malu kuhinju učinite funkcionalnom i prilagođenom vašim afinitetima je itekako ostvariv. Stoga vam savjetujemo odabir firme koja se bavi izradom kuhinja po mjeri.

Dobro svjetlo

Neosporno je da svjetlost ima važnu ulogu, iako nam se na prvu ne čini baš tako. Međutim, unošenjem svjetlosti u životni prostor, on će izgledati veće. Konkretno kod malih kuhinja, svjetlost ne samo da će prostor učiniti vizuelno većim, već i privlačnijim dajući mu nove note topline. U našoj galeriji možete pogledati kako se možete poigrati s rasvjetom na zanimljive načine. Kako bi vam kuhanje bilo još ugodnije preporučujemo ugradnju svjetala na gornjim elementima ili uz radnu površinu.

Primjera malih kuhinja je mnogo, u našoj galeriji možete pogledati neke od njih za čiju izradu i dizajn je zaslužan tim NoveAmbiente.

Ukoliko ste i vi odlučili da vaš životni prostor odiše unikatnošću i kvalitetom i da svaki dio namještaja bude kreiran posebno za vas  možete nas posjetiti, kontaktirati, ali i više o našem radu pogledati na društvenim mrežama (Facebook i Instagram).


 

Galerija:

 

Naše profesionalno osoblje je tu da vam pomogne u dizajnu interijera ili u detaljima dizajna, zavisno od vaših želja, potreba i mogućnosti.

retro4
osn4
osn6
retro8
spavaca4
dnevni3
teh6
teh12